
Futbolun kendine has bir terminolojisi vardır. Futbol terimleri yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabilir ve sadece profesyonel maçlarda değil, mahalle maçlarında da ortaya çıkabilir. Nedir bu futbol terimleri?
Bu yazımızda Cam Hotel olarak hazırladığımız futbol terimleri sözlüğünü kullanarak futbolcular tarafından kullanılan terimleri detaylı bir şekilde açıklayacağız. Hadi en yaygın futbol terimlerinin neler olduğunu öğrenelim!
A
ALTIN GOL: İki takım arasındaki beraberlik sonucunda uzatmalarda bir takım tarafından atılan gol. Altın gol maçın son skorudur.
ASİST: Bir gol atmak için bir oyuncu tarafından başka bir takım arkadaşına verilen pas. Eğer gol başarısız olursa pas asist olarak sayılmaz.
AŞIRTMA: Bir oyuncu topu takımına veya kaleye havadan gönderebilir. Topa yapılan vuruş bir baş üstü vuruşudur.
AUT: Taç atışları, topun rakip takımın kale çizgisinin veya oyun alanının dışına atılmasıdır.
AVERAJ: Bir futbol maçında bir takımın attığı goller ile yediği goller arasındaki fark. İki takımın da eşit puana sahip olması durumunda kazananı belirlemek için averaj kullanılır.
B
BEK: Bekler savunma oyuncularıdır. Bekler savunma hattının sol ve sağ kanatlarında yer alırlar.
BEŞLİK: Topu bacaklarının arasından takım arkadaşına geçiren oyuncu.
C
CEZA KARTI: Hakem bu kartları oyun kurallarını ihlal eden oyuncuları uyarmak veya cezalandırmak için kullanır. Bu kartlar sarı ve kırmızı olarak ikiye ayrılır.
CEZA SAHASI: Bir futbol sahasında iki kale arasındaki alan ve kale alanındaki çizgi 16,5 metredir. Penaltı bölgesi olarak da bilinir.
D
DEFANS: Savunma oyuncuları, maç sırasında takımı savunan takım üyeleridir. Gol yemekten kaçınmak önemlidir.
DEGAJ: Bir takımın kalecisi, topu havaya atarak ve ardından ayağıyla topa vurarak topu diğer takımın ceza alanına atar. Eğer oyuncu üzülürse faul yapılmış olur.
DE-MARKE: Bu, diğer takımın bir oyuncusunun onu işaretlememesidir. Kısacası, oyuncunun serbest olduğu anlamına gelir.
DERBİ: Bir şehir veya ülkedeki en büyük iki veya daha fazla takım arasındaki maç.
DRİPLİNG: Topu hızla kaleye doğru sürmek.
E
ENDİREKT SERBEST VURUŞ: Bir oyuncunun yaptığı faulden veya tehlikeli bir oyundan sonra, karşı takıma ‘serbest vuruş’ verilir. Çift vuruş veya endirekt serbest vuruş, dolaylı olarak yapılan bir vuruştur.
F
FAUL: Futbol terimleriyle, oyuncular tarafından yapılan kabul edilemez bir harekettir. Ceza sahası içinde rakibe yapılan faul için penaltı verilir.
FİKSTÜR: Program, futbol sezonu boyunca maçların oynanacağı sıralamadır.
FORVET: Rakip kaleye en yakın oyuncular gol atan oyunculardır. Hücum oyuncusu olarak da bilinir.
FRİKİK: Vuruş rakibin ceza sahasına yakın bir pozisyondan yapılır. Vuruş rakibin ceza sahasına yakın bir yerden yapılır.
G
GOL: Futbolda top kale çizgisini geçtiğinde gol atılmış olur.
GÜMÜŞ GOL: Eğer maçın süresi bitmişse, kazananı belirlemek için uzatma süresi kullanılır. Gümüş goller altın gol gibi oyunu bitirmez.
H
HAT TRİCK: Bir oyuncu tek bir maçta 3 gol atmış sayılır. Önceki kullanımın aksine, üç golün arka arkaya olması gerekli değildir.
K
KADEME: Savunma oyuncuları sahayı terk ettiğinde ve diğer oyuncular onların yerini aldığında, buna pozisyon değişikliği denir. Futbolda bu bir pozisyon değişikliğidir.
KIRMIZI KART: Bir oyuncu maç kurallarını ihlal ederse hakem tarafından penaltı kartı gösterilir. Hata iki sarı karttan sonra tekrarlanırsa, siyah kartla cezalandırılır.
KORNER VURUŞU: Köşe vuruşuna köşe atışı da denir. Top oyun dışına çıktıktan sonra tekrar oyuna sokan bir vuruştur. Top bir oyuncuya temas eder ve çizgiyi geçerse rakip takım köşe vuruşu kullanacaktır.
M
MARKAJ: Rakip takımın oyuncuları bir oyuncunun futbol oynamasını engelliyor. İşaretleme futbol kurallarına göre yapılır.
O-Ö
OFSAYT: Eğer bir oyuncu pas atarsa, oyuncu ile diğer takımın kalesi arasında en az iki savunma oyuncusu bulunmalıdır. Eğer savunma oyuncusu yoksa ofsayt söz konusudur ve rakip takım serbest vuruş kazanır.
ÖN LİBERO: Defans oyuncusu veya defans oyuncusunun yardımcısı, savunmaya yardımcı olan bir orta saha oyuncusudur.
P
PAS: Bir oyuncu topu kasıtlı olarak başka bir takım arkadaşına pas verir.
PENALTI: Penaltı vuruşu kaleye 11 metre uzaklıktan yapılır. Bir oyuncu kendi ceza sahası içinde rakibine faul yaparsa penaltı vuruşu verilir.
PLONJON: Kalecinin topu yakalamak için paralel atlama hareketidir. Amaç topu yakalamaktır.
R
RÖVEŞATA: Havada ters bir sıçrama yaparak topu takım arkadaşından tek ayakla fırlatan oyuncu.
S-Ş
SANTRA: Sahanın ortasındaki alandır. Oyunun başlangıç noktasıdır.
SANTRAFOR: Son ileri vuruşu yapan takımın sonundaki oyuncudur.
SARI KART: Sarı kart ceza kartlarından biridir. Uyarı anlamına gelir.
STOPER: Ortada bulunan ve diğer takımın hareketini durduran savunma oyuncusu.
ŞUT: Bu teknik, bir oyuncunun topu kaleye sokmak için ayağıyla topa sert bir şekilde vurmasını içerir.
T
TAÇ: Bir oyuncu maç sırasında topu oyun alanının dışına atar.
TAÇ ATIŞI: Taç atışını, topun iki el kullanılarak başın arkasında tutulduğu bir şut takip eder.
TAÇ ÇİZGİSİ: Sahanın her iki tarafındaki çizgiler. Topun diğer takıma doğru atılabilmesi için taç çizgisini geçmesi gerekir.
TRİVELA: Bu, ayakkabının dış kısmı kullanılarak yapılan bir taç atışıdır. Portekizli futbolcu Ricardo Quaresma bu taç atışı ile özdeşleşmiştir.
Y
YEŞİL KART: Bir ceza kartından ziyade ödül kartıdır.